Fasaanijahdit palvelevat myös A-kokeeseen valmistautuvaa koirakkoa

Fasaanijahdit palvelevat noutavan koiran kouluttamista monella tavoin. Edellisessä blogikirjoituksessani annoin vinkkejä onnistuneeseen jahtipäivään. Tällä kertaa pohdin, miten jahdit palvelevat koiran kouluttamista noutajien kuninkuuslajia -A-koetta- varten.

Noutajien lämpimän riistan koe eli A-koe palvelee jalostusta ja on erittäin jännittävä koemuoto niin koiralle kuin ohjaajallekin. Kokeessa korostuu niin koiran itsenäinen työskentely kuin ohjaan ja koiran saumaton yhteistyökin.

Monesti ajatellaan, että koira voi osallistua A-kokeeseen vasta, kun se on tietyllä tasolla koiraa A-kokeeseen valmistelevan lajin, noutajan working testissä. Ajatus wt-luokkavoittajatasosta elää yhä, vaikka noutajien A-koe on paljon muuta kuin noutajien working test: A-koe testaa erittäin paljon niin noutajan riistanlöytökykyä kuin sen hermorakennetta ja oikeaa koulutustaustaa.

Miten sitten koulutan koiraani A-koetta silmällä pitäen jahdeissa?

Villilän viisi vinkkiä siihen, miten fasaanijahti palvelee A-kokeeseen kouluttautumista:

  1. Pyydä koiravastaavalta jahtipaikalla suhteellisen rauhallinen noutopaikka -määrä ei korvaa laatua tässä asiassa! Sovi harjoittelumahdollisuudesta ja säännöistä aina etukäteen koiravastaavalta! Jos olet paikoillaan passissa, vältä lähettämistä ajon aikana suoraan tippuville, kuolleille linnuille. Ole kuitenkin koko ajan tilanteen tasalla, ja linnun lähtiessä yllättäen liikkeelle se on otettava välittömästi talteen. Sen sijaan walk up -tyyppisessä jahdissa linnut otetaan välittömästi tiputuksen jälkeen talteen.
  2. Lähetä koirasi heti haavoittuneelle riistalle -ne on saatava talteen välittömästi, jotta ne löytyvät. Osallistu myös jälkihakuun ajojen välissä ja jahdin jälkeen -koirasi saa onnistumisia riistanlöytäjänä!
  3. Ajojen välissä voit tehdä löytyneillä linnuilla muistilinjoja, jotta saat väliin hallittuja noutoja. Eli voit jättää ajosta toiseen siirryttäessä koirallesi muistiin kuolleen riistan, jolle lähetät koiran sopivan matkan päästä. Tarvittaessa voit käyttää useampaa kuin yhtä lintua, ja harjoittaa koiran hallintaa sopivalla, nopealla väliharjoitteella.
  4. Vältä koiran lähettämistä linnulle, jonka siipi ”läpättää” maassa, sillä lintu on käytännössä kuollut, ja se ei liiku paikaltaan mihinkään. Sovi esimerkiksi, että naapurikoirakko ottaa nämä linnut talteen, koska ampujat ovat monesti huolissaan näistä linnuista. Kokeessa koiraa ei yleensä lähetetä siipeään ”läpättävälle” linnulle, vaan vasta sen jälkeen, kun lintu on liikkumatta. Tälle linnulle voidaan kokeessakin lähettää joku ylimääräinen koira, tai tuomari voi käydä nostamassa linnun itse ylös.
  5. Muista käydä jahdeissa ahkeroimassa eli myös ”töissä”, eli muista aina jahdin perimmäinen tarkoitus -linnut talteen! Tähän tarkoitukseen sopii vaikka oma vanhempi koirasi, joka on kokenut jahtikäyjä.

Nuoren koiran kannalta kaikkein parasta olisi, jos sen ensimmäiset jahtikokemukset olisivat rauhallisia. Maltin kehittymistä A-koetta ajatellen tukee se, jos nuori koira ei näe muiden koirien noutoja ollessaan itse passissa, ja että ajon jälkeen olisi mahdollisuus kävellä hetki koiran kanssa ennen noutojen aloittamista.

Fasaanijahdit tarjoavat oivan mahdollisuuden harjoittaa koiran metsästystaitoja. Me Villilässä teemme töitä sen eteen, että kaikki halukkaat voivat joskus päästä A-kokeen tunnelmaan koiransa kanssa. A-koe ei tarvitse olla vain haave, vaan siitä haaveesta voimme yhdessä tehdä totta!

Oikein mukavaa Uutta Vuotta 2021!

Heli Villilästä

Kuva: Nero Italian mestaruuskokeessa 2020 noutamassa peltopyytä.