Koirien kanssa Englantiin autolla -matka alkaa, osa 1

Suuri haaveemme on ollut, että pääsisimme koiriemme kanssa vähän pidemmäksi aikaa Englantiin harjoittelemaan. Nyt olemme matkalla. Vuosi sitten eli keväällä 2023 Heli olikin ystävänsä Minjan kanssa reilun viikon reissussa Tassun kanssa Englannissa. Tuolloin sekä koirat saivat paljon uusia kokemuksia ja ohjaajat tärkeää näkemystä siitä, missä koirien kanssa Briteissä mennään. Nyt siis matkaan lähti koko Villilän väki, eli Heli, Timo ja Juuso-poika, ja koirista Tassu (juuri helmikuussa 3 v, Middle River’s Sky of California), Valle (1 v 9 kk, Starcreek Valiant)  ja Karma (1 v 2 kk, Meadowlark the Excelsior).

Matkan suunnittelu alkoi hyvissä ajoin. Hyödynsimme marraskuun lopun laivatarjouksia (Finnlines) Saksaan, sillä oli itsestään selvää, että näin isolla porukalla ja kuukauden reissuun ottaisimme oman auton mukaamme. Britteihin ei voi lentää suoraan koiran kanssa (paitsi rahtina, mutta se on todella kallista isojen koirien kanssa), joten tämäkin määritteli matkustustapaa. (Kirjoittelen myös oman postauksen koirien kanssa lentämisestä Englantiin). Samalla varasimme laivaliput myös välille Hollanti-Englanti (Stena Lines), sekä paluumatkan, ja itsellemme asunnon kuukaudeksi loistosijainnilla ajatellen treenejämme.

Britteinsaarille koirien vienti on tarkkaa puuhaa. Koirille riittää kuitenkin asiat kuin EU:n sisällä matkustettaessa: EU-passi, mikrosiru, voimassaoleva rabiesrokote ja matolääkitys heisimatoja vastaan. Madotus tulee olla tehtynä 1-5 vrk ennen kuin koira saapuu Britteihin. Madotimme koiramme 4 päivää ennen saapumistamme Britteihin, joten olemme hyvin sallitun ajan puitteissa Englannissa. Koirat tarkastetaan hyvin tarkasti Hollannissa laivan lähtösatamassa, mm. kaikkien identiteetti tarkastetaan lukemalla mikrosiru, sekä tarkistetaan huolella muut matka-asiakirjat.

Huomioonotettavaa heisimatolääkityksessä on se, ettemme voineet hyödyntää ns. 28 vrk:n sääntöä (katso täältä), mikä on normaalisti voimassa EU-maiden välillä matkustettaessa tai jos matkamme Britteihin kestäisi vähemmän kuin 28 vrk. Ensinnäkin, koska matkamme kestää yli 28 vrk, sääntöön kuuluva uusintamadotus pitäisi antaa Englannissa. Mutta: Brexitistä johtuen brittiläiset eläinlääkärit eivät saa merkitä 28 vrk:n säännön alaista madotusta koiriemme EU-passiin. No, brittieläinlääkäri saa kuitenkin merkitä kotimatkaa varten annettavan heisimatolääkityksen koirien passiin Suomeeen tuloa varten (1-5 vrk ennen Suomeen saapumista), joten tämä ei tule ongelmaksi. Briteistä EU:n alueelle tultaessa koirien EU-passi käy terveystodistuksesta, ja on jo Suomesta lähtiessä tärkeää huolehtia siitä, että rabiesrokotus ei umpeudu reissun aikana.

Nyt olemme laivassa Helsingistä Saksaan. Meillä on tilava hytti, johon mahtuu loistavasti kolme isoa koiraa ja kolme kaksijalkaista. Olemme samalla kannella kuin missä on koirien pieni ulkoilutusalue. Hiekkalaatikko on säälittävän pieni, mutta riittää laivamatkalle. Aktiviteetteina voi harrastaa vaikkapa kannen portaiden kulkemisharjoitteita ja leikkimielisiä harjoituksia hytissä. Suuri osa matkasta kuluu kuitenkin leväten. Matka Travemündeen kestää n. 36 tuntia, jonne saavumme myöhään illalla.

Saksassa jatkamme ajamista n. 3 tunnin ajan, ja yövymme ennalta varatussa hotellissa Osnabrückin lähistöllä. Tällöin meidän pitäisi ehtiä seuraavana päivänä Hollannista laivaan, joka vie meidän Harwichin satamakaupunkiin Englantiin. Harwichista on vielä n. 4 tunnin ajo määränpäähämme Skiptonin lähistölle.

Matka laivassa on sujunut tähän mennessä hyvin. Hytissä on rauhallista. Päivä kuluu Itämeren rauhallisilla aalloilla. Ennen matkaa sen sijaan takerteli oikein kunnolla: autostamme mm. hajosi moottori, ja emme ehtineet saada uutta moottoria asennetuksi ennen matkaa. Onneksi on ihania ystäviä, joilta saimme auton lainaan!